DONES I CIÈNCIA: UN VENTALL DE PROJECTES, UNA MATEIXA VISIÓ

Jueves 18 de febrero de 2021 | 19:00h | @jardibotanicuv

Jueves 18 de febrero de 2021

19:00h

Ver fuente

L’ #11defebrer és només el dia en que visibilitzem el paper de les dones en la ciència, i destaquem la importància de motivar a les dones i a les xiquetes que els agrada la ciència a estudiar-la i dedicar-se. És només un dia, però en Espanya se treballa tot l’any en projectes divulgatius que profunditzen en el tema.

En aquesta sessió vos presentem algunes idees molt interessants amb llarg recorregut, altres més noves, altres que han gaudit d’un sobtat impacte... saps què s’està fent en divulgació del tàndem dones i ciència?

I pel que fa a cadascun d’aquests projectes, ens interessa saber com han sorgit, qui està darrere. I la projecció? Estan aplegat a la gent? Tenen plans de futur? Aquestes iniciatives poden tenir un gran impacte en la societat i tenen molt que aportar al nostre panorama científic i divulgatiu actual, des d’una interessantíssima i necessària perspectiva de gènere.

Parlarem de tot açò, descobrirem l’energia, recursos i il·lusions invertides en cada campanya, i trobarem la inspiració per a, qui sap, encetar nous camins.

PARTICIPANTS

ANABEL MORALES recordandoalise.es

És investigadora en física nuclear en l'Institut de FísicaCorpuscular (IFIC, CSIC-UV). Morales López és llicenciada en física per la Universitat de València i doctora en física nuclear per la Universitat de Santiago de Compostel·la. Ha realitzat diverses estades postdoctorals a Itàlia i Espanya centrades a l'estudi de nuclis exòtics produïts en instal·lacions de feixos d'ions radioactius. En aquest context, la seua dedicació principal és l'explotació de la desintegració beta com a mitjà per a realitzar investigacions capdavanteres en astrofísica i estructura nuclear lluny de l'estabilitat. Ha realitzat més de 20 ponències i és coautora de més de 60 publicacions especialitzades. Paral·lelament, col·labora en labors docents i de divulgació científica, i en projectes dirigits a fomentar vocacions científiques en xiquetes i joves. En 2020 va guanyar el premi Concepción Aleixandre a la trajectòria consolidada.

PROJECTE: RECORDANDO A LISE MEITNER

Lise Meitner va ser la dona quina que va aconseguir escapar dels nazis. La física que va comprendre els misteris que albergava la fissió nuclear. Fal·laçment sobrenomenada com a “mare jueva de la bomba atòmica”, va ser l'única científica que es va negar a col·laborar en el projecte Manhattan. Lise Meitner va ser tota una celebritat després de la Segona Guerra Mundial, una heroïna a l'altura d'Eleanor Roosvelt. I, no obstant això, hui dia, amb prou faenes se la coneix.

En aquest projecte per a revindicar la figura de Lise, el personal investigador del IFIC i de CRIT Companyia de Teatre portaran al teatre l'obra «Proyecto Meitner. Recordando a Lise Meitner» de Robert Marc Friedman. A més, hi haurà col·loquis després de cada funció, i s'ha organitzat un concurs i unes jornades de ciència i gènere sobre les pioneres de la física corpuscular i de partícules.

SILVIA RUEDA www.girls4stem.es

La investigadora Silvia Rueda Pascual és Enginyera en Informàtica i doctora en Enginyeria Informàtica per la Universitat de València (UV). Actualment és directora del departament d'Informàtica de la ETSE-UV, responsable STEM UV i coordinadora del proyecto Girls4STEM,
La seua investigació se centra en l'àmbit de l'Enginyeria del Programari, Qualitat de Programari i la Construcció de sistemes d'informació mitjançant el paradigma de desenvolupament de programari dirigit per models.

PROJECTE: Girls4STEM

Girls4STEM és un projecte dirigit al foment de les vocacions STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), molt especialment entre les xiques, a través de l'organització d'activitats de divulgació.

L'esperit del projecte és participatiu i inclusiu, per això, el primer gran valor del projecte és l'estudiantat preuniversitari: primària, secundària, batxillerat i cicles formatius.

Volem donar a conéixer a què dediquem el nostre dia a dia les persones que treballem en les àrees STEM. Per això comptarem amb el segon gran valor del projecte, les expertes STEM, que (a través de dinàmiques i entretingudes xarrades) ens posaran al dia del talent emergent dins i fora de la Comunitat Valenciana i ens ajudaran a visibilitzar el paper de les dones dins de les disciplines STEM.

CLARA GRIMA institucional.us.es/cientificas

Doctora en matemàtiques per la Universitat de Sevilla, institució de la qual és professora titular en el departament de Matemàtica Aplicada I. La labor divulgadora de Clara Feredat és molt àmplia, no circumscrivint-se a un àmbit concret. Abasta l'organització d'esdeveniments a tots els nivells i per a públics diversos, la impartició de xarrades i conferències, la seua participació a través dels mitjans de comunicació tant escrits com audiovisuals, i la seua presència en aquests.

Ha rebut nombrosos premis i reconeixements com el “Ciència en acció”, o el Prisma Especial del Jurat, en 2018, o el premi Bitàcoles al Millor Blog d'Educació en 2011. Des de 2018 és membre del jurat per al Premi Princesa d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica.

PROJECTE: CIENTÍFICAS PASADO, PRESENTE Y FUTURO

“Científicas: pasado, presente y futuro” és una activitat de teatre científic dirigida a xiquetes i xiquets d'entre 8 i 14 anys que porta representant-se des de 2016, principalment a Sevilla, però també en altres punts d'Espanya. Una idea original de Francisco Vega, on cinc investigadores de la Universidad de Sevilla donen vida a cinc investigadores del passat, per a després parlar-los de la seua vida com a científiques i convidar-los a formar part de l'apassionant món de la ciència.

Amb aquesta obra pretenem ressaltar la importància de la ciència, incentivar vocacions científiques i visualitzar el paper de la dona en la ciència. Especialment, volem acostar a les xiquetes a aquest món, oferint-los referents en els quals puguen sentir-se reflectides. Creiem que una de les millors maneres de reduir la poca presència femenina en les professions relacionades amb les STEM és donar visibilitat a la labor que han realitzat i realitzen moltes dones en aquests camps: «si elles ho van fer, si elles ho fan, jo també puc fer-ho». La nostra obra ha estat guardonada amb el premi Equit@t 2017 a la promoció de l'equitat de gènere, amb el primer premi en la modalitat «Puesta en Escena» de la XIX edició del concurs internacional Ciencia en Acción 2018, amb el Premi Universidad de Sevilla a la Divulgació Científica 2018 i amb el Premi Meridiana de la Junta de Andalucía en 2020.

VICTORIA TORO www.nomorematildas.com

Directora de Comunicació de AMIT (Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues), de la Societat Geològica d'Espanya (SGE) i de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME). És periodista de ciència, salut i medi ambient des de fa més de 25 anys. Ha escrit sobre ciència en la majoria dels mitjans de comunicació generalistes espanyols i en alguns estatunidencs, ha fet ràdio i televisió, i ha sigut corresponsal a l'estranger.

Entre les seues publicacions estan els llibres biogràfic “Severo Ochoa: de la bioquímica a la biología molecular” (McGraw-Hill, 1997) i “Marie Curie” (Ediciones El País, 2019), i ha creat i dirigit exposicions, diverses d'elles dedicades a les dones i la ciència com “La estirpe de Isis, mujeres en la historia de la ciencia”, “Científicas invisibles” o “Con A de astrónomas”.

PROJECTE: NO MORE MATILDAS

Si Einstein haguera sigut dona en lloc d'home... Què hauria succeït? El seu geni científic hauria pogut arribar tan lluny? Seria tan universalment coneguda? Són les preguntes es planteja la campanya, iniciada per la Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT). L'objectiu de la campanya és cridar l'atenció sobre la falta de referents femenins en ciència i la persistència dels estereotips. L'efecte Matilda sorgeix per Matilda Joslyn Gage, activista dels drets de les dones, que va ser la primera a denunciar aquesta tendència sistemàtica per la qual brillants científiques havien sigut menystingudes i els seus assoliments, silenciats, o generalment atribuïts a uns altres al llarg de la història.

Dins la campanya "No more Matildas", s'han llançat tres llibres en els quals es recrea com haurien sigut les vides d'Einstein, Fleming i Schorödinger si hagueren nascut dones. La campanya també proposa incloure separates en els llibres de ciències amb les dones que falten, per a conscienciar. No estan a la venda i es poden descarregar de manera gratuïta en la web de la campanya.

La campanya és una idea de Gettingbetter Creative Studio, que li la va oferir sense contraprestacions a la AMIT. Compta amb el suport de l'Oficina del Parlament Europeu a Espanya i la col·laboració de Dues Passos Agència Literària i Comunicació i producció de Kamestudio.

LAURA MORRÓN www.nextdoorpublishers.com

Llicenciada en Física per la Universitat de Barcelona i màster en Enginyeria i Gestió de les Energies Renovables per IL3. Després d'exercir la seua labor professional durant dotze anys en el camp de la protecció radiològica, va tindre l'oportunitat d'entrar a treballar en Next Door Publishers, on, com a directora i editora, pot conjuminar la seua passió per la divulgació científica i els llibres. A part d'aquesta labor, des de 2013, exerceix de divulgadora científica en el blog Els mons de Brana —premiat en la VI edició del Concurs de Divulgació Científica del CPAN—i en les plataformes Naukas i Parlant de Ciència. Ha col·laborat en els blogs Contes Quàntics i Desdejuni amb fotons, i en els podcasts de ciència La Golfa 2.0, Créixer somiant ciència i Pa ciència, la nostra. És membre del Grup Especialitzat de Dones en la Física de la Reial Societat Espanyola de Física, i sòcia de l'Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues, de ADCMurcia i Cienciaterapia. En 2015 va ser guardonada amb el premi Tesla de divulgació científica de Naukas.

Es l'autora de "A hombros de gigantas".

PROJECTE: A HOMBROS DE GIGANTAS

Aquest llibre és un homenatge en vers a totes les dones que van fer possible el progrés científic tal com ho coneixem hui. Els scikus (science haikus) que inclou estan inspirats en els seus assoliments i busquen despertar en tu la mateixa curiositat que va fer d'elles valentes pioneres en les seues respectives disciplinas.la obra és el reconeixement poètic que, des de Next Door Publishers, volem fer a totes aqueixes dones, a coll de les quals s'ha construït la història de la ciència. A les gegantes invisibles.